Na otoku Korčuli posljednjih nekoliko godina jematva počinje sve ranije. Iako je urod znatno slabiji, vinari su izrazito zadovoljni kvalitetom. Čarski su vinogradi gotovo svi već obrani, u Smokvici je tek nedavno počela berba prepoznatljive otočne sorte.
U rano jutro, marljive vinogradarske ruke u Smokvici pune su posla. Odnosno pošipa, izvorne korčulanske sorte.
- Ono što je najbitnije za Pošip da se od njega mogu činiti različiti tipovi vina. Upravo ta lepršavost, zavodljivost koju Pošip ima, a mirisi agruma, mirisi svježeg voća upravo je ono što se danas traži na tržištu, istaknuo je Igor Radovanović, enolog i direktor vinarije.
U susjednoj Čari, vinogradari su taj dio posla gotovo svi već obavili. Iza njih je kažu, izazovna godina sa znatno manjim urodom, no kvalitetom su i više nego zadovoljni.
- Imali smo i tuču i mraz i sušu i bilo je zahtjevno. Počelo je malo prije Vele Gospe, i sad je berba došla kraju, sirovine je 30% manje, kazao je Stojan Marelić, vinar i vinogradar.
- Parametri su vrhunski. Sladora i kiselina su odlični, samo smo što prije trebali odrađivati berbu jer je velika vrućina, naveo je Jurica Tomić, vinar i vinogradar.
U Smokvici su vremenske neprilike zaobišle neka polja, pa vinogradare uz kvalitetu, vesele urod i otkupna cijena.
- Zadovoljan sam s urodom. Cijena mi je isto prihvatljiva, odnosno vrlo dobra. Cijena je 2 eura i 30 centi po jednom kilogramu i na hektar vinograda imam preko 15 tona uroda, rekao je jedan vinogradar.
Posebno veseli prodaja inozemnim tržištima, a vinarije izvoze u više od dvadeset zemalja.
- Mi isto radimo izvoz, nešto malo za Ameriku, nešto malo za Francusku. Na to smo izuzetno ponosni, prodati Francuzima vino s Korčule je super stvar, istaknuo je Frano Baničević, vinar i vinogradar.
U Smokvici se nadaju berbu privesti kraju do kraja kolovoza, a kao i susjedi Čarani, već u studenom očekuju zlatne kapljice prepoznatljivog korčulanskog pošipa.
Sezona berbe vina na Pelješcu
U većem dijelu Dubrovačko-neretvanske županije berba još nije počela, a kakve su najave novinarka Ivana Brailo Drnas provjerila je na Pelješcu koja se uživo u središnji Dnevnik HTV-a javila iz Putnikovića.
- - Po svemu sudeći, bit će dobra sezona. Danas nas nije vrijeme baš poslužilo, puše jaka južina, a berba je na Pelješcu počela, ali u sitno, što se reče. Okruženi smo ovdje grozdovima plavca, kojima ipak treba još koji dan, rekla je Brailo Drnas.
Razgovarala je s Mirom Bezekom iz Poljoprivredne zadruge Putniković.
- Mislim da će berba na Pelješcu početi za jedno desetak dana. Ipak govorimo o 50 km vinogradarskog područja. Negde će početi za 5, negdje za ¸10, a negdje za 15 dana, zavisno od lokaliteta i položaja na Pelješcu, kazao je Bezek.
Otkrio je i kakva će biti sezona i kvaliteta vina.